maandag 30 mei 2016

Spinmaster met Scratch en Lego WeDo

Een spinmaster is een ronde plaat die kan draaien. Mijn inspiratiebron was een filmpje van het exploratorium. Mijn spinmaster draagt een plaat van licht hout en het onderstel is gemaakt van Lego WeDo 1.0 De motor kan dus geprogrammeerd worden met Scratch. Zo kun je de snelheid, draairichting en looptijd programmeren. De plaat rust op 4 wielen en draait omdat de motor een van de wielen aandrijft. De andere wielen draaien dan mee. Je kunt met zo'n plaat allerlei leuke activiteiten  ondernemen: magnetisch schilderen, druppelexperimenten, objecten fotograferen van alle kanten, tekenmachientjes……

Natuurlijk vroeg dat laatste meteen om verbeteringen:
aandrijving direct op de as van de plaat, een lichtere plaat van een ander materiaal (dun hout buigt te veel om en verliest zo de grip op de wieltjes) en een variabele tekenarm.
Precies op dat moment ontdekte ik dat je in Lego WeDo 2.0 twee motoren tegelijk kan aansturen met Scratch (motor A en motor B)
In dit filmpje een korte impressie van diverse stadia:

Inplaats van een houten plaat nam ik een langspeelplaat.
De asgeleider zit vast in het gat met 2 componentenlijm.
Als je de plaat van de as wil halen is het wel veel gedoe om hem later weer op de as te plaatsen. Misschien een doorzichtige plaat van plexi-glas.....leuk, dan blijf je het motorische deel zien.
Hieronder het scratchprogramma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten